1ª meitat segle XX ( 2ª revolució industrial)

  • Quines carreteres hi havia?

Una de les carreteres és la que va direcció Sant Bartomeu del Grau , la que passa per davant la farmàcia de Gurb.

També hi havia la que anava a Ripoll, a Manlleu, a Roda i l’antiga C-17.

Hi havien reparacions a les carreteres de Vespella i Sant Julià

A l’any 1956 es va construïr una carretera en direcció a la parròquia de Sant Julià de Sasorba. 

  • Quines fàbriques hi havia i  on es situen?

La forma d’energia principal era el petroli, ja que el carbó l’havien de comprar de fora i era molt car. 

Es va construir: 

  • La central elèctrica de fecsa: Realitzada al 1920
  • Malards: Malards va ser una fàbrica molt important en el procés d’industrialització d’Osona. Era una fàbrica tèxtil. Va ser comprada per Jacint Rifà al 1890. És situat a la vora dreta del riu Ter, a prop del riu Gurri i a meitat de camí entre Roda i Manlleu (Carretera Vic Manlleu, direcció Roda). Tenia 94 treballadors
  • Estació del ferrocarril: Es va crear a principis del segle XX, passa pel costat de l’esperança i per sobre de varies carreteres de Gurb. 
  • Estació Agropecuària: Per tal d’estudiar i millorar l’agricultura i ramaderia es va construir al 1924 una estació Agropecuària que hauria de servir per a tota la comarca. Aquesta es va situar a Gurb, més concretament a l’esperança. Les obres van començar al 1925 i els edificis construïts encara duren avui en dia. Al 1934 va deixar de ser l’estació Agropecuària, avui en dia és on es situa l’ajuntament, el punt Jove, el teatre de Gurb, Correus i el consultori. 
  • El Tint (una fàbrica de tints i peces tèxtils): Tenia 65 treballadors. Aquesta ja funcionava des de meitats del segle XIX i estava situada en un extrem de Gurb on actualment hi ha la carretera Vic Manlleu. Quan el seu amo, Antoni Puig, es va casar amb Enriqueta Porret, va complementar el seu negoci de tints amb diverses finques agrícoles. Una d’aquestes finques era “La Vaqueira”, situada al costat de la fàbrica. Actualment aquesta és una casa rural anomenada “La Vaqueira del Tint” en honor a la fàbrica del Tint que té al costat. Es dedicaba a la creació de tints, adobs i acabats de peces tèxtils. 
  • Hi ha algun canvi durant la Guerra Civil?

Els partits més radicals de l’esquerra i els sindicats prenen el control de la situació. Comitès locals de milícies antifeixistes van ocupar els poders municipals, substituint els ajuntaments. 

Per poder afrontar les necessitats urgents del poble, es van apropiar dels béns de comunitats de monges,  dels béns de les quatre parròquies, de diversos béns particulars, també es van treure mobles de masies i es van requisar quatre dels dotze cotxes del municipi. 

També van haver de pujar els impostos a 21 persones

Amb tots els diners recollits, es van fer cent taules, dues-centes cadires i un armari a fi d’instal·lar diverses escoles, per tal de no haver de seguir el nou sistema educatiu, en les cases de pagès confiscades.

Per portar l’aigua a Les Escoles de Gurb, la van canalitzar des del pou amb un motor. Després es va veure que no era potable.

Es va construir un pont i es va reparar la carretera de l’Argila per millorar les comunicacions.

S’empresonava i es matava a la gent que era considerada de dreta per mans dels antifeixistes. Van morir un total de 13.

  • Tipus d’indústria (%)

Els pagesos es van buscar una altre manera de fer un producte afegit, aquest va ser la cria d’ases. Al principi de s.XX van especialitzar-se en la ramaderia, com les vaques de llet i els porcs. 

La indústria va surgi al territori de forma espontània ja que no hi havia plantejament. Es un creixement no desitjat. Van começar a fer emnotits i cereals.

Els pagesos van començar a mecanitzar les feines del camp. Van introduir conreus de patates i blat de moro, però sobretot vaques de llet i porcs. 

Un 75% de l’industria era tèxtil i un 25% era Agropecüària (Cooperativa)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *