Inicis del segle XXI (4ª revolució industrial)

Com és Gurb durant els inicis del segle XXI? 

Al segle XXI Gurb es troba en una etapa de grans canvis iniciada a finals del segle anterior. La economia del poble creix, i s’intensifica la quantitat d’indústries, també es fan noves carreteres i aquest viu una etapa de resplendor. És el municipi amb més economia de la comarca. El 25é d’Espanya amb més ingresos per habitant i té una extensió de 51,23 Km2, sent així el més gran de la comarca.

  • Hi ha creixement industrial? 

Sí, el creixement industrial a Gurb va començar a partir dels anys 70, i des de llavors que s’ha anat intensificant. Antigament hi havia una zona majoritàriament de pagesos, i es prevía un model de creixement basat en l’agricultura, amb només una petita part assignada per les industries. Aquestes van triar Gurb per les seves grans avantatges fiscals, també perquè és un poble gran, i al costat de la capital de la comarca, Vic. A mesura que han passat els anys la industria s’ha apoderat de l’economia de Gurb gràcies a l’empenta de Casa Tarradellas i la contribució de Pascual. En definitiva, hi ha hagut un creixement molt important. Cal afegir que el començament d’aquesta va ser espontani, és a dir, que no va ser dirigit. 

Comparació del que es preveia per Gurb i el que actualment té.

Els tres grans canvis que es prevíen per a Gurb eren els següents:

1-La modernització agrària

2-L’expansió de l’ària 

3-L’augment de la població urbana i dels serveis

4-L’augment de les carreteres

La modernització agrària és un punt que clarament s’ha complert. Les granges ara utilitzen una millor tecnologia. Tot i que cal afegir que desde que vam començar la dècada que n’hi ha menys, algunes han anat desapareixent.

L’expansió de l’ària ha sigut extremadament poca, ells es pensaven que com que la industria creixerà la població urbana també, però malauradament no va ser així, com que l’agricultura va baixar varen tenir més espai per col·locar les cases així que no varen necessitar ampliar l’àrea del poble.

L’augment de la població urbana i dels serveis han augmentat considerablement però pel que fa els serveis s’espaculava que hi hauria un augment important, a la pràctica els serveis no han augmentat tant.

La carretera C-25 ha estat la principal millora, aquesta va estar construida el 22 de Maig del 1993, al 2007 la generalitat va aprovar el seu desdoblament per a tal de convertir-la en autovia, fet que va significar un gran canvi per a Gurb i les seves carreteres, tot i que no es va inaugurar fins al Gener del 2013.

  • On es situen les indústries actualment? 

La gran part de les indústries a Gurb es troben repartides en els tres principals polígons. El polígon Mas galí, el polígon de l’Esperança i el polígon de la Ronda. En exempció d’alguna que esta distribuida d’alguna forma individual.

        La Ronda    – L’esperança   – Mas Galí

http://www.icc.cat/vissir3/

  • Quines carreteres hi ha? 

Hi ha la C-17, que ve de Ripoll i continua direcció Barcelona, també  l’Eix Transversal (C-25) que va cap a Girona, on des d’allà pots arribar a la frontera. També hi ha la BV-4601 que va desde sant bartomeu del grau fins a Gurb, i la N-152 que comença a Gurb (a un trencant de la C-17) i acaba a Vic. La B-522 és la carretera que va de Gurb fins a Manlleu. 

La carretera C-25 ha estat la principal millora, aquesta va estar construida al 1993, al 2007 la generalitat va aprovar el seu desdoblament per a tal de convertir-la en autovia, fet que va significar un gran canvi per a Gurb i les seves carreteres, tot i que no es va inaugurar fins al Gener del 2013.

  • Tipus d’indústria (%) 

El 34,4% del territori està ocupat per la industria agro-industrial, és a dir casa Tarradellas, Pascual,  Granja Armengol…

El 15,1%  Industrials

El 0,2 són energètiques

La resta del percentage del territori està ocupat per, activitat de Serveis, ocupant un 20,7%, Comercial 4,7%, Espectacles i Recreatives amb 1,6%, Hostalaria o Restauració amb 4,7%, Gestió de Residus amb 1,2% i Sense informar amb 2,3%

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *